Művelettörzs

Ahhoz, hogy egy munkavégzést a munkalapon rögzíteni lehessen (normázás), a műveletnek szerepelnie kell a művelettörzsben.

A művelettörzs tartalmazza a műveletek (munkalapra rögzíthető tevékenységek) alapadatait, amelyek az azonosításon kívül az időszükségletre és  az árra vonatkozó információkat jelentenek.

A művelettörzs elérhető a Szerviz/ Törzsadatok/ Műveletek menüpontban.

A művelettörzs megnyitásakor a tallózó ablak jelenik meg. A demo verzióban néhány művelet előre rögzítésre került.
muvelet tallozo

Új művelet felvitelére a táblázatra kattintást követően az Insert gomb megnyomásával van lehetőség. Ebben az esetben üres adatlap jelenik meg, melyen értelemszerűen kell kitölteni az adatokat.

Egy meglévő művelet alapadatainak karbantartásához a táblázatban az adott soron Enter-t kell nyomni. Ekkor a kiválasztott művelet adatlapja jelenik meg.

Műveletkód: a művelet azonosítója, ezzel a kóddal lehet rá a rendszerben hivatkozni
Megnevezés: a művelet megnevezése (8 sornyi megnevezés megadására van lehetőség. Ezt elsősorban a gyári művelettörzsek használata során lehet kihasználni pl. Mercedes)
Óradíjas/Fixdíjas: a műveletek túlnyomó része óradíjas, vagyis az időráfordítás határozza meg a fizetendő összeget. Fixdíjasok azok a műveletek, amelyeknek ára az időráfordítástól független (pl. külső mosás).
Normaidő: az egy egységnyi művelet időszükségletét határozza meg. Pl. olajcsere normaideje 0,5 óra. Amikor a munkalapon a művelet kiválsztásra kerül, alapértelmezésként az itt megadott mennyiség (idő) fog rákerülni a munkalapra (ld. normázás)
Szakma: F8 segítségével a szakmatörzsből kiválasztható, hogy a művelet melyik szakmához tartozik. Ez befolyásol(hat)ja az óradíj mértékét. (Ha a gyártmány törzsben az óradíj alapja Szakma, akkor az óradíj a szakma törzsből, ha az óradíj alapja a Modell, akkor az óradíj a modell törzsből kerül meghatározásra.
Fix díj: amennyiben Fixdíjas a művelet, akkor a számlázandó összeget itt kell megadni.
Önköltség: amennyiben Fixdíjas a művelet, akkor a művelet önköltsége nem a Szerelő rezsi óradíja alapján, hanem az itt megadott összeg figyelembevételével történik.
SZJ: szolgáltatás jegyzék szám (nem kötelező)
ÁFA kulcs: a művelet ÁFA kulcsa (2012-ben 27)
Mennyiségi egység: a művelet mennyiségi egysége. Óradíjas művelet esetén általában óra, fixdíjas művelet esetén általában db
Követést igénylő művelet: ha bejelölt, akkor azok a munkalapok, amelyeken szerepel a művelet, Munkalap tallózóban a Követést igényel szűrő aktiválására megjelennek

Árbevétel főkönyvi szám, Dim_1 - Dim_4: csak a főkönyvi modul használata esetében van jelentősége 
Egyéb mezők: csak Toyota márkaszerviz esetén van jelentősége
muvelet adatlap