Programfrissítés - ÁFA 27%

szervizprogramFelhasználóink számára elérhetővé tettük az AutoService rendszer legújabb verzióját, mely a 2012. január 1-től érvényes 27%-os ÁFA kulcs használatának rendszerbe integrálását tartalmazza.

Azon Felhasználóinknak, akiknél a LiveUpdate rendszer nincs beállítva, az ügyfélkapuról manuálisan kell letölteniük a verzióváltáshoz szükséges programfrissítést.
(Amennyiben Ön nem biztos abban, hogy az automatikus programfrissítést végző LiveUpdate rendszer az Ön AutoService rendszerében aktív, kérjük, hívja ügyfélszolgálatunkat a 30/22 66 544 telefonszámon.)

 Fontos információ Felhasználóink számára
A 27%-os ÁFA kulcs rendszerbe állítása

Az ÁFA törvény 2012. január 1.-től a 25%-os ÁFA kulcs helyett a 27%-os ÁFA kulcs használatát írja elő. Ehhez szükség van az AutoService rendszerben az új ÁFA kulcsok rögzítésére, és az alapparaméterekben a 27%-os ÁFA kódok beállítására.

A 27%-os ÁFA kulcs használatához feltétlenül szükséges a rendszerben az ÁFA kulcsok és ÁFA kódok beállítása, amit az ASAFA27.EXE program elindításával lehet a legegyszerűbben elvégezni.
Az ASAFA27.EXE program 2011. decemberében tetszőleges időpontban lefuttatható. Az ASAFA27.EXE program 1-2 percen belül elvégzi a szükséges teendőket. A program futtatásának idejére célszerű minden felhasználót kiléptetni az AutoService rendszerből.
Amennyiben az ASAFA27.EXE program lefuttatása nem történik meg 2011. év végén, úgy az AutoService rendszer 2012-ben a rendszer indításakor figyelmezteti a felhasználót az ASAFA27.EXE lefuttatásának szükségességére mindaddig, amíg a program lefuttatása meg nem történik.

Az ASAFA27.EXE program az alábbiakat végzi el:

 • a cikktörzsben átállítja a 25%-os ÁFA besorolás alatti alkatrészeket 27%-osra
 • a cikktörzsben újraszámolja az eladási árakat a felhasználó választása szerint:a művelettörzsben átállítja a 25%-os ÁFA besorolás alatti műveleteket 27%-osra
  • Cikktörzsben nettó ár maradjon változatlan (áremelés): az aktuális bruttó ár növelésre kerül a nettó ár 1,27-szeresére
  • Cikktörzsben bruttó ár maradjon változatlan: az aktuális a nettó ár csökkentésre kerül, a bruttó ár változtalan marad
 • az ÁFA kód törzsben létrehoz egy 27%-os kulcsú, V (vevő) jellegű ÁFA kódot. Alapértelmezésként az így létrehozásra kerülő ÁFA kódja 27 lesz. Amennyiben az ÁFA kód törzsben szerepel már 27-es kóddal rekord, úgy a felhasználó a 27%-os ÁFA kulcshoz más, tetszőleges, még nem használt kódot is beállíthat. A 27%-os Vevő jellegű ÁFA kód beállítása elengedhetetlen a rendszer további használata szempontjából. Amennyiben az ASAFA27 program A vevő ÁFA kód már létezik üzenetet ad, úgy más, még nem létező kódot kell megadni a 27%-os vevő ÁFA kód mezőbe!

A további beállítások elvégzése kizárólag abban az esetben történik meg, ha a vevő ÁFA kód létrehozása sikeresen megtörtént.

 • az ÁFA kód törzsben létrehoz egy 27%-os kulcsú, S (szállító) jellegű kódot. Alapértelmezésként az így létrehozásra kerülő ÁFA kódja 57 lesz. Ha ilyen kóddal már szerepel rekord az ÁFA kód törzsben, akkor más, még nem használt kódot kell választani.
 • ha még nincs, akkor a szolgáltatás törzsben létrehoz egy GK25 kódú, Gépkocsi értékesítés megnevezésű szolgáltatást, melyet a 25%-os kulcsú gépkocsi értékesítések esetén kell használni
 • ha még nincs, akkor a szolgáltatás törzsben létrehoz egy GK27 kódú, Gépkocsi értékesítés megnevezésű szolgáltatást, melyet a 27%-os kulcsú gépkocsi értékesítések esetén kell használni
 • a szerviz alapparaméterben beállítja az előzőekben létrehozott 27-es vevő ÁFA kódot alapparaméterként (AS Egyebek/Alapparaméterek/Szerviz - Főkönyvi paraméterek lap - 27% ÁFA)
 • a készlet alapparaméterben beállítja az előzőekben létrehozott 27-es vevő ÁFA kódot alapparaméterként (AS Egyebek/Alapparaméterek/Készlet, alkatrész - 27% ÁFA csoport)
 • a gépjárműszalon alapparaméterben beállítja az előzőekben létrehozott 27-es vevő ÁFA kódot alapparaméterként (GS Egyebek/Alapparaméterek/Autószalon - Új gk. értékesítés ÁFA kód, valamint Használt gk. különbözeti ÁFA kód)
 • a szolgáltatás törzsben a 25%-os ÁFA kódú szolgáltatásokat átállítja az előzőekben létrehozott 27-es vevő ÁFA kódúra

Fontos!!! Tilos a meglévő, 25%-os kulcsú ÁFA kódok kulcsának 27%-ra történő módosítása!

Az előzőekben leírtak maradéktalan elvégzését követően az AutoService rendszer képes kezelni a 2012.01.01. utáni teljesítésű számlák esetében a 27%-os ÁFA kulcsokat.

Amennyiben a fenti beállításokkal kapcsolatban bármilyen kérdés, vagy bizonytalanság merülne fel, keressenek bennünket, nagyon szívesen segítünk!

Az ÁFA törvény értelmében a számla teljesítési dátuma szerint kell 27%-os ill. 25%-os ÁFA tartalmú számlát készíteni. Az AutoService rendszer ennek megfelelően működik.
Kérjük számlázásnál a teljesítés dátumára fokozottan ügyelni, bármilyen probléma esetén szíveskedjenek felénk azt haladéktalanul jelezni!